Diverse leenvormen

Er zijn een heleboel vormen van lenen. Als je een huis wilt kopen sluit je een hypotheek af en hangt het van je werk en loon af hoe hoog die hypotheek kan zijn. Voor een auto sluit je al snel een autolening af als het gaat om een dure nieuwe auto. Je hebt ook consumptieve leningen. Dit zijn leningen waarbij je het ontvangen geld gebruikt voor een consumptieve besteding. Dat betekent dat je iets koopt en dus wat meer bestedingsruimte krijgt. Elke lening draait er in principe om dat je geld leent en er rente over betaalt. Dat dient dan binnen een afgesproken periode afgelost te worden.

 

Twee type leningen

De consumptieve lening is opgedeeld in twee type leningen. De eerste is een doorlopend krediet. De tweede is een persoonlijke lening ofwel aflopend krediet. De eerste is het meest gekozen onder consumenten. Een doorlopend krediet houdt in dat je reeds afgeloste bedragen weer kan opnemen tot het oorspronkelijk vastgestelde leenbedrag. Zo kun je blijven lenen. Een persoonlijke lening biedt deze optie niet, als je dan meer geld wilt lenen moet je een nieuwe lening aanvragen. Het tweede verschil is de rente. Een doorlopend krediet heeft een variabele rente dus deze kan dagelijks gewijzigd worden. Een persoonlijke lening heeft een vaste rente, deze zal niet meer veranderen. Het voordeel van een doorlopend krediet is dus dat je in principe kan lenen wanneer en hoeveel je wilt. Het voordeel van een persoonlijke lening is dat de rente van te voren vast staat en je weet waar je aan toe bent en dan ook niet meer voor verrassingen kan komen te staan.

 

Soorten leningen per type

Wat veel mensen niet weten is dat er meer vormen van doorlopend krediet zijn. Een credit card of in de winkel kopen of afbetaling zijn een doorlopend krediet. Er is ook nog het WOZ krediet, deze kan alleen worden afgesloten bij het bezit van een koopwoning. Er zijn ook meer persoonlijke leningen. Je hebt bijvoorbeeld een autolening voor de aanschaf van een auto. Een persoonlijke lening is handig voor vooraf vaststaande bedragen. Denk aan een keuken, compleet uitgerekende verbouwing of de vervanging van een apparaat of machine in huis.