Niet op tijd aflossen, wat nu?

 

 

Het kan om allerlei omstandigheden en redenen gebeuren dat je jouw lening niet op tijd kunt aflossen. Een onverwacht ontslag of je komt in de ziektewet terecht of hebt plots veel andere kosten of schulden. Dan lukt het niet altijd om aan je maandelijkse betalingsverplichting te voldoen. Je kunt het voorkomen om een goede budgetbeheersing te hebben en te zorgen voor een buffer. Zo heb je altijd iets achter de hand mocht er iets misgaan. Een keer te laat zijn met betalen is nog niet zo’n ramp. Twee weken na de niet nagekomen aflossing volgt er een betalingsherinnering. Daar heb je dan weer twee weken de tijd voor. Zo heb je toch nog wat tijd om te zorgen voor een oplossing. Echter zijn de verdere gevolgen zwaarder. De schuldeiser, ofwel jouw kredietverstrekker, kan een deurwaarder of een incassobureau inschakelen. Dit kun je voorkomen door tijdig aan te geven dat je moeite hebt om de lening af te lossen. In veel gevallen kan er dan een betalingsregeling getroffen worden met de kredietverstrekker. Je spreekt dan samen een nieuwe, realistische regeling af. Je lost dan in veel situaties het maximale bedrag af dat jij per maand kan betalen.

 

Mogelijke opties

In het ergste geval kan er geen betalingsregeling worden getroffen. Dan volgt er een periode in de schuldsanering dat je kunt aanvragen bij de rechter en rechtbank. Dit is echter het ergste scenario. Zorg dus van te voren dat je de touwtjes in eigen handen hebt. Zorg altijd voor een buffer, anders is het beter om niet te lenen. Licht ook altijd zo snel mogelijk je kredietverstrekker in, het liefst schriftelijk. Je houdt zo zelf invloed op de situatie. Je kunt tevens zelf met een betalingsregeling voorstel komen en zo aansturen op wat voor jou haalbaar is. Dit is duidelijk voor de kredietverstrekker en toont goede wil vanuit jouw kant.

Lukt het niet om er zelf uit te komen of is het een stressvolle situatie, neem dan eens contact op met een maatschappelijke werker. Dit is zeker aan te raden als de schulden een continu probleem zijn en je het zelf niet meer in de hand hebt. Dan kun je professionele hulp krijgen om de financiële situatie weer op orde te krijgen. Bovendien kan de hulp een tussen contactpersoon zijn die bovendien meer kennis van zaken heeft.