Waar je op moet letten bij een minilening

Voor het aanvragen moet je letten op de voorwaarden per bank of kredietverstrekker. Velen verwachten een loonstrook die je zelf kan uploaden tijdens het aanvraagproces zodat zij deze kunnen controleren. Ga dus goed na of je aan deze loon voorwaarden voldoet. Kijk na hoeveel je per maand moet verdienen om in aanraking te kunnen komen voor een minilening. Dit biedt de kredietverstrekker zekerheid dat jij het geleende bedrag later terug kunt betalen. Kom je maar net aan het minimum maandsalaris om in aanraking te komen voor een minilening dan moet je ook opletten. Ga goed na of je het terug kunt betalen. Het is het beste om een buffer te hebben voor het geval er nog meer onverwachte uitgaven komen, je wilt absoluut geen schuld bij een bank hebben namelijk.

 

Risico’s van rente

Let ook op de rente. Een bank of kredietverstrekker geven online vaak aan met een rekentool hoeveel je gaat lenen, hoeveel je in de termijn moet terugbetalen en hoeveel rente erbovenop komt en wat dus het totale bedrag voor jou wordt om terug te betalen. Heb je gekozen voor een doorlopend krediet dan is de rente flexibel en kan deze dagelijks veranderen. Hier moet je wel rekening mee houden, deze kan zomaar erg hoog zijn en dan lopen de kosten nogal hoog op bij het terugbetalen. Hiertoe moet je wel in staat zijn anders kun je het natuurlijk niet terugbetalen.

 

Gevolgen te laat afbetalen

De gevolgen van te laat terugbetalen kunnen groot zijn. Je kunt dit het beste zelf in de hand houden door meteen schriftelijk contact op te nemen met de kredietverstrekker of bank waarbij je geld geleend hebt. Laat weten dat je moeite hebt met terugbetalen en kom eventueel zelf met een oplossing, zo hou je zelf meer controle over de situatie. Veelal wordt er dan nog 14 dagen extra de tijd gegeven om het terug te betalen. Ga je daar overheen dan volgt er vaak een boete. Kun je het nog steeds niet opbrengen en lukt het ook niet met eigen voorgestelde oplossingen om tot een akkoord te komen dan kan het zijn dat de bank of kredietverstrekker verdere stappen ondernemen. Dat kan voor jou ernstige gevolgen hebben zoals een deurwaarder voor de deur. Het kan ook betekenen dat je jezelf failliet moet laten verklaren en in de schuldsanering terecht komt. Door van te voren goed na te denken over het afsluiten van een minilening en alles onder controle te hebben en iets achter de hand te hebben voorkom je deze ellende.